miercuri, 28 mai 2008

Cinci turnuri de rămas bun de la Videanu

Turnurile sunt plasate în puncte cheie ale oraşului şi fiecare are aproape 30 de etaje

Viorel Hurduc, preşedintele Comisiei de urbanism, încurajează turnurile pentru că vor constitui un „pol urban“

Ultimele obligaţii politice ale primarului Videanu sunt rezolvate în marş forţat. Ca să nu mai existe niciun dubiu că mandatul lui Videanu a fost mandatul turnurilor, ieri, la ultima şedinţă a Comisiei tehnice de urbanism dinainte de alegeri, au venit la aprobare cinci clădiri, fiecare de câte 30 de etaje, una mai centrală ca alta. Primul turn de pe ordinea de zi, cu 27 de etaje, este poziţionat pe bulevardul Ionescu Siseşti, într-o zonă în care acum nu sunt decât vile cu cel mult două etaje, şi unde până de curând era doar un drum de ţară.

Al doilea turn prezentat la comisie se află la Piaţa Muncii, la intersecţia cu Bulevardul Basarabia, chiar în coasta unei biserici. În urmă cu un an, când s-a prezentat proiectul pentru reabilitarea pasajului Muncii şi construirea unui parcaj subteran în zonă a fost băgat la pachet şi acest turn pentru a trece mai repede, însă investitorii nu au avut atunci sorţi de izbândă, comisia excluzând turnul din proiectul de interes public.

Al treilea turn al zilei are nu mai puţin de 30 de etaje şi se află la intersecţia strada Nerva Traian cu Mircea Vodă. Majoritatea membrilor comisiei au fost de acord cu această propunere, deşi în jur sunt doar blocuri cu 10 etaje. Culmea este că terenul pe care urmează să se facă turnul nu aparţine în totalitate investitorului, ci este domeniu public.

Arhitecţii care au prezentat proiectul au declarat că restul de teren urmează să fie concesionat de la primărie. Al patrulea turn se află la intersecţia bulevardului Gheorghe Şincai cu Calea Văcăreşti şi păstrează trendul de 28 de etaje. Ultimul se află pe malul Dâmboviţei, în locul fostei fabrici de piele Dâmboviţa. Acesta are o înălţime de 110 metri, adică circa 28 de etaje.

Interes brusc pentru „un downtown” din trei turnuri

Viorel Hurduc, preşedintele Comisiei de urbanism, a declarat că încurajează ultimele trei turnuri, deoarece acestea vor constitui un “pol urban”, toate aflându-se în apropiere de Dâmboviţa.

“Această zonă este singurul loc din Bucureşti unde pe o distanţă de până la un kilometru se întâlnesc trei linii de metrou. Asta justifică realizarea unui downtown. Aceste proiecte sunt însă o chestiune de voinţă politică. Nici unul dintre candidaţii la funcţia de primar general nu este însă în rezonanţă cu ceea ce se petrece aici”, a explicat acesta.

Şi Adrian Bold, arhitectul-şef al oraşului, a adus argumente favorabile celor trei construcţii. “Ce se întâmplă aici consolidează centrul oraşului şi va atrage investitori în partea de Sud a Capitalei”, a explicat acesta. Interesant este că la şedinţă au venit şi doi consilieri din partea PD-L, Dan Zătreanu şi Doru Prioteasa, arătându-se interesaţi de dezvoltarea oraşului, lucru care nu s-a întâmplat în tot mandatul.



Sursa: Gandul

Niciun comentariu: