miercuri, 28 mai 2008

Pentru prima dată în ultimii trei ani, apartamentele din Capitală s-au ieftinit

Chiar dacă s-a înregistrat această scădere, de 50 de euro pe metrul pătrat, în martie şi aprilie preţurile au crescut din nou

Analiştii Colliers susţin că numărul tranzacţiilor cu apartamente a scăzut, per total, cu 30%-50% în primele patru luni

Preţurile apartamentelor din Bucureşti au înregistrat în luna fe­bruarie a acestui an prima scădere din ultimii trei ani, conform unui indice imobiliar realizat de compania de consultanţă imobiliară Colliers International România.

Astfel, dacă în luna ianuarie a acestui an preţul mediu pe metrul pătrat era de 1.826 de euro pe metru pătrat, după o lună preţul scăzuse la 1.776 de euro pe metru pătrat. Aceasta a fost singura lună de scădere a preţurilor, pentru că în lunile următoare, martie şi aprilie, au ajuns la valori de 1.887 de euro şi, respectiv, 1.888 euro pe metrul pătrat. Faţă de luna ianuarie a acestui an, analiza celor de la Colliers arată că preţul pe metrul pătrat a crescut cu 3,39%, cu 62 de euro, ajungând la o valoare medie actuală de 1.888 de euro. Totodată, faţă de 1 aprilie 2007, preţurile au crescut cu 37%, iar raportate la prima lună a anului 2005, acestea au înregistrat o creştere de 184%.

Diferenţa dintre vechi şi nou: 11 euro

O comparaţie între preţurile apartamentelor vechi şi ale celor noi arată că în luna aprilie a acestui an la cele vechi valoarea medie era de 1.892 de euro pe metru pătrat, în timp ce la cele noi valoarea medie era de 1.881 de euro pe metru pătrat. La începutul acestei săptămâni, MagazinulDeCase anunţase că preţurile la apartamentele vechi vor scădea până la sfârşitul acestei veri cu 20 – 25%.

„Preţurile apartamentelor vechi au înregistrat fluctuaţii de 5 – 10%. Corecţia din următoarele luni a preţurilor acestor apartamente va anula avansul faţă de apartamentele noi, câştigat încă din luna octombrie a anului trecut”, a declarat Ilinca Păun, directorul diviziei de rezidenţial din cadrul Colliers. Indicele a fost realizat pentru a monitoriza evoluţia preţurilor la apartamentele vechi, construite înainte de 2005, cu preponderenţă cele din perioada comunistă, dar şi la cele noi, finalizate după 2005.

Pentru a putea compara preţurile, s-a luat în calcul metrul pătrat construit cu tot cu terase şi TVA inclus. Toate cele şase sectoare ale Bucureştiului vor fi analizate în funcţie de preţul mediu cerut de către proprietari. Au mai fost luate în calcul şi ponderi pentru fiecare sector în funcţie de numărul de tranzacţii, dar şi ponderi pentru fiecare dintre cele trei zone ale fiecărui sector în funcţie de ofertele de pe piaţă. Atât pentru garsoniere, apartamente cu două şi trei camere sunt analizate câte cinci oferte.

Sursa: Gandul

Niciun comentariu: