marți, 3 iunie 2008

Majoritatea copiilor navighează pe Internet nesupravegheaţi

Majoritatea copiilor din România navighează pe Internet în absenţa părinţilor, iar unii dintre ei interacţionează online cu persoane necunoscute, potrivit un studiu recent, realizat de Romtelecom şi UNESCO, pe 3.000 de elevi din întreaga ţară.

Principala îngrijorare a autorităţilor este aceea că minorii ar putea deveni victimele infractorilor de pe Internet. Şi asta pentru că 45% dintre respondenţi au declarat că transmit date personale despre ei pe diferite site-uri.

Totul este posibil din moment ce părinţii nu îşi supraveghează copiii atunci când aceştia navighează pe internet. Doar 38% dintre cei care au participat la studiu au declarat că îi au pe părinţi alături, însă numai câteodată. Copiii nu se mai feresc acum nici de străini. Aproape jumătate dintre respondenţi au recunoscut că primesc e-mail-uri de la necunoscuţi, iar 22 la sută dintre ei chiar răspund acestor mesaje.

Studiul, efectuat luna trecută de Romtelecom, a cuprins 3.000 de elevi, cu vârste între 7 şi 15 ani, din principalele oraşe ale ţării.

În paralel, Romtelecom a realizat un studiu online, la care au participat 300 de părinţi. Numai 8% dintre adulţi ştiau că proprii copii au postat pe site-uri date personale. Ca urmare a situaţiei îngrijorătoare, a fost înfiinţat site-ul www.internetsigur.ro, unde copiii pot învăţa cum să-şi protejeze identitatea şi cum să evite pericolele de pe Internet. Tot ca măsură preventivă, părinţii şi profesorii sunt sfătuiţi să fie mai atenţi la modul în care copiii se comportă în lumea virtuală.

Niciun comentariu: